Artículo

Solidaritat amb la poeta, assagista i intel·lectual cubana Nancy Morejón

Des de Manifest ens solidaritzem amb la poeta cubana Nancy Morejón

IULP 2 juny 2023

Solidaritat amb la poeta, assagista i intel·lectual cubana Nancy Morejón

Nosaltres, des de la Unió Internacional d'Editorials d'Esquerra (IULP), denunciem la decisió dels organitzadors del Mercat de la Poesia de París (Marxé de la Poèsia) de retirar l'estatus de presidenta d'honor a la poeta, assagista i intel·lectual cubana Nancy Morejón, considerada una de les veus més significatives de la literatura cubana contemporània.

Premi Nacional de Cultura de l'illa i mereixedora dels més alts reconeixements per la seva obra –tant dins com fora de Cuba– Morejón havia estat nomenada aquest any presidenta d'honor del Mercat de la Poesia, esdeveniment literari que se celebra anualment a la capital francesa des del 1983.

Tot i això, després dels espuris reclams de Jacobo Machover –escriptor cubà-francès que durant tota la seva carrera ha utilitzat la seva plataforma per atacar la Revolució Cubana i el seu poble– i sota la pressió del Pen Club francès, els organitzadors de l'esdeveniment van emetre un comunicat retirant-li la distinció, al·legant que aquesta decisió es pren en defensa de «totes les formes de llibertat, creació, opinió i expressió».

La descarnada hipocresia dels organitzadors del Mercat de la Poesia és evident. Aquesta decisió no només va contra tots els principis de la llibertat d'expressió i de les idees, capitula davant les demandes de censura de la dreta, sinó que també legitima els atacs sistemàtics dels EUA, Europa i els interessos del capitalisme global contra la cultura i la societat cubanes.

Nosaltres, editores, escriptores, creadores i artistes, homes i dones, que conformem la IULP, oferim el nostre suport i solidaritat a la poeta Nancy Morejón i a tots els i les escriptores i artistes que a Cuba, juntament amb el seu poble, es mantenen forts i dignes davant dels atacs sistemàtics de l'imperialisme nord-americà i els seus socis europeus. Celebrem l'exemple de la tradició literària cubana, rica en idees i propostes per a un món digne per a tota la humanitat.