Nosaltres
Manifest Llibres som una editorial radical en català que volem reunir la tradició amb les noves aportacions del pensament crític, des del convenciment que necessitarem tota la intel·ligència per construir l'horitzó que volem.
Apostem per una llengua viva, un català que desbordi les institucions culturals i inundi els carrers. Portarem els usos, els conflictes i les diferents realitats de la llengua a la literatura. Volem fer d’aquesta un vehicle de lluita, un català de classe i amb classe.
Un projecte intel·lectual que es pretén emancipador no pot deslligar-se de la classe a la qual vol aportar. La nostra tasca ha de ser contribuir a posseir una cosmovisió totalitzant, una nova concepció del món que permeti la transformació radical de tot el que ha de ser canviat.
Ambicionem descolonitzar els nostres supòsits per construir un pensament nou, sense alteritats. Per afrontar la diversitat des de les diferents veus que l'encarnen. I portar el millor de totes les realitats a la nostra amb les protagonistes de cada lluita a primera línia. Alhora, creiem en la potència d'autores i autors amb ganes de renovar el pensament crític en llengua catalana.
En aquest sentit, impulsem veus emergents, el talent de les quals encara no s'equipara al seu reconeixement. Ens referim a una nova generació que està bloquejada, i sovint frustrada, per la mercantilització de l'esfera pública i acadèmica. Pretenem trencar la bretxa generacional, el nostre enfocament pretén unir totes les forces possibles al voltant d'un objectiu comú. Que el vell i el nou s'ajuntin en un projecte editorial dedicat a pensar l'emancipació.
Pensem que les lluites que s'intenten enterrar, esdevenen llavors. A partir de la narrativa de classe i perifèrica volem contribuir a fer visible el fil roig de la història i la memòria obrera i combatent. Una visió radical i des de baix de la nostra història.
Com deia André Malraux «la tradició no s'hereta, es conquereix», és hora de conquerir el fil roig de l’edició radical. La tradició emancipadora editorial dels Països Catalans vinculada al moviment obrer i republicà ha estat una força impulsora del canvi social des del segle XIX fins avui dia. A través de projectes editorials com Edicions Arc de Barà, La Magrana, Edicions Lluita o desenes d'altres projectes editorials, s'ha promogut la llibertat d'expressió i s'han difós idees i valors que han influït en la lluita per la justícia social, la igualtat i l’emancipació nacional. Aquesta tradició continua sent un exemple de compromís i perseverança per a totes aquelles persones que desitgen un món més just i igualitari, i que troben en la lectura i la cultura un camí cap al canvi.
Un pensament autocentrat només pot créixer regat per les aportacions internacionals de primer calibre perquè des de les aportacions concretes esdevingui universal. Necessitem que arribin les millors idees amb un projecte encarat estratègicament i alienat als espais en lluita existents arrelat a la realitat que ens envolta, no pot haver-hi moviment revolucionari sense teoria revolucionària, però aquesta no es pot crear en el buit, ha d’estar subjecte a una relació orgànica amb el projecte polític emancipador per al qual es treballa.