Artículo

Per la llibertat d'expressió d'Andreas Malm, solidaritat!

Reproduïm el comunicat de La Fabrique en defensa de la llibertat d'expressió i edició

La Fabrique22 juny 2023

Per la llibertat d'expressió d'Andreas Malm, solidaritat!

Comunicat de premsa del 22 de juny de 2023

La Fabrique porta 25 anys publicant assajos, i ens ha sorprès saber que un d'ells, publicat fa més de 3 anys, el 2020, ha estat citat com a element incriminatori en el decret de dissolució de Les Soulèvements de la Terre.

How to Blow Up a Pipeline –inèdit en català–, escrit pel geògraf i acadèmic suec Andreas Malm, traduït a 8 idiomes, s'inspira en el llegat de Martin Luther King i de les sufragistes i és un èxit de vendes: si aquest llibre hagués presentat el més petit problema en termes jurídics (i no les obsessions de Gérald Darmanin –ministre de l’interior francès–), hauria estat perseguit. No ha esta el cas.

Es tracta, doncs, d'un atac per l'esquena a les llibertats d'expressió, de premsa i d'edició, i a les lleis que les regeixen.

No és la primera vegada que s'utilitza amb finalitats repressives un llibre del catàleg de La Fabrique que no ha estat objecte de cap procediment judicial. Així va ocórrer en l'assumpte Tarnac, quan el text íntegre de L'insurrection qui vient (La insurrecció que ve, inèdit en català) es va incorporar a l'expedient d'una acusació antiterrorista com a prova contra els autors, la qual cosa va suposar una bufetada a les autoritats i una absolució col·lectiva dels acusats.

Aquestes són les noves formes de censura, atemptat contra les llibertats i intimidació que pesen sobre les editorials.

Les Soulèvements de la Terre està generant un debat d'interès general que correspon als editors i a la premsa mantenir viu. Aquesta és la tasca que abordem col·laborant amb ells en un projecte de llibre. El que fem amb l'aigua, la terra i l'energia en els pròxims anys i decennis no és una qüestió que es pugui deixar en mans de tecnòcrates o d'una minoria irresponsable. És una qüestió d'elecció democràtica per a la societat, i aviat per a la nostra pròpia supervivència. Un dia, tots serem alçaments de la terra.